Het belang van een goede keukenhygiëne

 In Gelecon nieuws

Een goede keukenhygiëne speelt een cruciale rol binnen de voedingsmiddelenindustrie, zoals de horeca. HACCP is een voedselveiligheidssysteem met wettelijke eisen en regels rondom de hygiënische manier van werken in keukens. Dit systeem moet uiteindelijk de veiligheid en hygiëne binnen elk bedrijf waarborgen. Wij leggen u uit hoe en waarom het nu precies zo belangrijk is om uw keuken hygiënisch in orde te houden.

Een slechte keukenhygiëne vergroot het risico op kruisbesmetting

Binnen de keukens van o.a. restaurants, hotels en zorginstellingen komen diverse gevaren kijken wanneer de keuken hygiënisch niet op orde is. Een slechte keukenhygiëne verhoogt het risico op kruisbesmetting doordat bacteriën en virussen van het ene op het andere product terecht kunnen komen. Wanneer etenswaren besmet zijn geraakt met ziekteverwekkers, zoals de listeria bacterie, kunnen personen die dit eten hebben aangeraakt of opgegeten ernstig ziek worden. Als voorbeeld kan de legionella bacterie (soms dodelijke) longziektes veroorzaken. Dit kan al gebeuren wanneer een kraan niet regelmatig wordt schoongemaakt of wanneer men continu hetzelfde schoonmaakdoekje gebruikt.

Een goede keukenhygiëne: zo doet u dat

Voedselveilig werken, hygiënisch werken en met professionele producten schoonmaken is noodzakelijk en vanzelfsprekend. Op deze manier kan een goede keukenhygiëne worden nageleefd:

1: Persoonlijke hygiëne
Een slechte handhygiëne kan ervoor zorgen dat ziektes worden overgebracht op voedingsmiddelen. Handen wassen moet regelmatig en op de juiste manier gebeuren. U leest hier hoe u dit kan doen. Echter kan er ook gewerkt worden met hygiënische materialen, zoals disposable handschoenen, mondkapjes, haarnetjes en overschoenen.

2: Schoonmaken/hygiëne in keukens
Keukens moeten dagelijks schoongemaakt worden. Dit geldt uiteraard ook voor de spullen waarop en waarin eten wordt bereidt. Denk aan het keukenblad, het fornuis, de oven, de spoelbak en de afzuigkap. Plekken waar vaak ziekteverwekkers aanwezig zijn en snel verspreid worden zijn handvaten en knoppen, zoals die van het licht en de kraan. Ook deze moeten regelmatig worden gereinigd. Werk altijd van hoog naar laag, begin aan de bovenkant van de kasten en eindig onderaan met de vloer.

Schoonmaken volgens de HACCP richtlijnen kunt u en/of uw medewerkers leren. Gelecon biedt o.a. een geheel verzorgde HACCP training met het volgende complete programma: inrichting keuken, persoonlijke hygiëne, schoonmaak, temperatuurbeheersing, opslaan en bereiden van producten, kruisbesmetting, ongediertebestrijding en levensmiddelenafval.

Lees hier meer over de cursus HACCP of neem contact met ons op.

3: De juiste professionele schoonmaakmiddelen
Voor alle professionele schoonmaakproducten die u nodig heeft in de keuken kunt u bij Gelecon terecht. Denk aan reinigingsmiddelen, onderhoudsmiddelen en vaatwasproducten, maar ook hulpmiddelen, zoals microvezeldoeken, dispensers, mopsystemen, vuilnisbakken en papierwaren. Voor het grovere geschut (vervuilde vloeren) kunt u bij ons ook terecht voor schoonmaakmachines. Ons brede assortiment biedt merken als Tana, Ecolab, Diversey, Tork, Euro Products, Vikan en Greenspeed.

Gericht advies 

Heeft u advies nodig over keukeninrichting met bijv. dispensers? Wilt u duurzame en efficiënte producten gebruiken voor de vaatwasser? Of zoekt u een praktische manier om goedkoop, snel en eenvoudig schoon te maken? Dankzij 40 jaar ervaring in de professionele schoonmaakwereld en ons brede assortiment kunnen wij u gericht adviseren en informeren. Uiteraard kunnen wij ook een demonstratie in onze Gelecon showroom of bij u op locatie verzorgen, zodat u de verschillende producten zelf kunt ervaren. Neem gerust contact op, onze Sales Support staat voor u klaar!

Recommended Posts