Waarom u uw handen beter niet kan drogen aan elektrische handdrogers

 In Gelecon nieuws

We leren van kleins af aan om na een toiletbezoek onze handen te wassen en te drogen. Maar wat als u de keuze hebt om de handen te drogen aan een elektrische handdroger of aan hygiënische papierwaren? Waar kiest u dan voor? Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat er een negatief advies is met betrekking tot het gebruik van warmeluchtdrogers.

Verspreiden van bacteriën en virussen
Meerdere studies tonen aan dat elektrische drogers zowel de lucht als de oppervlakken in toiletruimten besmetten met bacteriën en virussen. Uit de bevindingen van een onderzoek door de Universiteit van Connecticut blijkt dat de elektrische apparaten lucht opzuigen, waarin zich kleine deeltjes stoelgang en urine bevinden. Doordat deze deeltjes de lucht in worden geblazen wordt het verder verspreid over de gehele toiletruimte. “De bevindingen tonen aan dat heel wat soorten bacteriën, inclusief potentiële ziekteverwekkers, op de handen terecht kunnen komen als ze blootgesteld worden aan handdrogers, en dat veel van die sporen zo over hele gebouwen verspreid kunnen worden”, zegt professor in de microbiologie Dr. Peter Setlow.

Maatregelen in ziekenhuizen
SF2H, de Franse vereniging voor ziekenhuishygiëne, heeft na het onderzoek maatregelen getroffen. Ze raden elektronische handdrogers in toiletruimen in ziekenhuizen ten sterkste af. De nieuwste SF2H-richtlijn is een leidraad voor professionals in de gezondheidszorg en daarbuiten. “De resultaten van studies hebben significante implicaties voor het kiezen van de handdroogmethode in toiletruimten in ziekenhuizen, waar het beperken van de verspreiding van micro-organismen van cruciaal belang is. Dit omwille van de verhoogde vatbaarheid van patiënten voor infecties en de grotere prevalentie van potentiële en/of antimicrobieel resistente pathogenen”, laat Fanis Papakostas, voorzitter van ETS, in een persbericht weten.

Papieren handdoeken
Het alternatief voor elektronische handdrogers? Papieren handdoeken! Volgens SF2H is deze optie de meest doeltreffende manier om de handen te drogen en de kans op verspreiding van micro-organismen na een toiletbezoek te minimaliseren. Bij Gelecon verkopen we diverse papieren wegwerpdoeken. Van 1-laags neutraal tot een stevige kwaliteit met een fraaie vormgeving. En dit in  verschillende soorten vouwen en afmetingen. Uiteraard hebben wij ook bijpassende dispensers in ons assortiment.

Shop hier papieren handdoeken

Shop hier dispensers

Recent Posts