Het verschil tussen latex, nitril en vinyl handschoenen

 In Gelecon nieuws

Binnen ons Gelecon assortiment verkopen wij diverse soorten disposable handschoenen. Maar wat is nu precies het verschil tussen latex, vinyl en nitril handschoenen? En welke kunt u het beste kiezen? Wij geven uitleg.

Latex
Latex handschoenen lijken van plastic, maar dat is schijn bedriegd. Ze zijn namelijk gemaakt van natuurlijk rubber, dat wordt gewonnen uit de Braziliaanse rubberboom. Dit type dankt zijn populariteit aan zijn goede kwaliteit en elasticiteit. Ze voelen dan ook erg comfortabel en flexibel. Ze bieden tevens goede bescherming tegen de overdracht van bacteriën en virussen en zijn bestand tegen hoge temperaturen. De handschoenen kunnen niet gebruikt worden in combinatie met olie en/of vet.

Wanneer u allergisch bent voor latex, dan raden wij af om deze handschoenen te gebruiken. U kunt in dit geval kiezen voor nitril of vinyl handschoenen.

Nitril
Nitril handschoenen zijn gemaakt van sterk synthetisch rubber. Qua comfort  en pasvorm zijn ze goed te vergelijken met latex handschoenen. De stevigheid zorgt ervoor dat ze minder snel scheuren, maar hierdoor zijn ze ook iets minder elastisch dan de latex variant. De handschoenen zijn zeer geschikt voor het veilig en hygiënisch onderzoeken van patiënten en voor bescherming tegen bacteriën en virussen. Daarnaast zijn ze bestand tegen olie, vet en bepaalde chemicaliën. Hierdoor zijn ze uitstekend geschikt voor o.a. zorgprofessionals en de voedselindustrie.

Vinyl
Vinyl handschoenen zijn gemaakt van soepel PVC. In vergelijking met de latex en nitril handschoenen is deze soort gemaakt van het minst sterke materiaal en biedt daardoor de minste bescherming. Vinyl handschoenen zijn bestendig tegen olie, vet, zuren en basen.

Gepoederd of poedervrij?
Naast de verschillende typen disposable handschoenen kunt u kiezen tussen gepoederde of poedervrije handschoenen. Het voordeel van gepoederde handschoenen is dat ze meer comfort bieden, doordat er een laagje maïzena op zit. Ze zijn hierdoor makkelijk aan te trekken en zweet en vocht worden deels door de poeder opgenomen. Ze zijn echter niet geschikt voor de voedselindustrie, omdat er een kans is dat het poeder in het eindproduct terecht kan komen.

Kleuren
Disposable handschoenen zijn in diverse kleuren verkrijgbaar. Vaak worden deze kleurtypes aangehouden in bepaalde branches en voor bepaalde toepassingen. De meest gebruikelijke kleuren:

  • Wit: zorg
  • Blauw: voedselindustrie en zorg
  • Zwart: tattoo shops, maar ook beveiliging, horeca en voedselbereiding
  • Roze en lichtpaars: cosmeticabranche
  • Oranje en groen: fruitteelt

Assortiment disposable handschoenen
Bekijk hier ons standaard assortiment aan disposable handschoenen. Heeft u andere nodig dan die zichtbaar zijn in onze webshop? Neem contact met ons op, zodat wij de gewenste handschoenen alsnog voor u kunnen nabestellen.

Recommended Posts