Alles wat u moet weten over het reinigen van zonnepanelen

 In Product nieuws

Zonnepanelen, de daken liggen er tegenwoordig vol mee. Maar moeten deze duurzame elektriciteitsopwekkers nu wel of niet gereinigd worden? En zo ja, hoe dan? Volgens onderzoek doen consumenten er goed aan om zonnepanelen te laten reinigen. Het levert juist extra rendement op. Wij vertellen u alles wat u moet weten over het reinigen van zonnepanelen.

Het effect van het reinigen van zonnepanelen
Zonnepanelen zijn zo goed als onderhoudsarm. De meeste panelen zijn voorzien van een zelfreinigende coating en door de schuine plaatsing op het dak worden zonnepanelen door de regen ‘schoongespoeld’. Echter is het verstandig om de zonnepanelen 3 á 4 keer per jaar te controleren op vervuiling, zoals vogelpoep. Zulk soort vervuiling kan ervoor zorgen dat de panelen niet meer werken zoals het zou moeten. Er wordt daarom aangeraden om zonnepanelen in ieder geval 1x per jaar schoon te maken om goede efficiëntie te garanderen. Volgens zonnepanelen.net levert het namelijk 3 tot 5% meer rendement op.

Het schoonmaken van zonnepanelen
Rond het voorjaar is de beste tijd om zonnepanelen een jaarlijkse reinigingsbeurt te geven. Vanaf april tot en met oktober is het namelijk de zonnigste tijd om voor opbrengst te zorgen. Zonnepanelen kunnen niet zomaar in een sopje met zeep gezet worden, gezien dit een vette laag achterlaat. Het beste kunt u leidingwater, osmosewater of evt. chemie inzetten. Middels een Telewash systeem, die wij zowel in de verkoop als in de verhuur hebben, in combinatie met een AquaQlean borstel kunt u zonnepanelen snel en eenvoudig schoonmaken. Dit borstelsysteem werkt roterend en bestaat uit een 1,5 mm RVS beschermkap voor spatwater met sproeikoppen, gemonteerd aan een kunststof motorhuis en voorzien van een scharnierend gewricht. Het systeem heeft een werkbreedte van 300,500 of 1000 mm en de borstels zijn uitwisselbaar. Ideaal dus voor een minder fysiek belastende, tijdbesparende, intensievere mechanische reiniging. Lees hier meer over de technische specificaties van de AquaQlean borstel.

 

Meer weten?
Wilt u meer weten over het reinigen van zonnepanelen? Onze collega Erik adviseert u graag over de mogelijkheden en de kosten.

Recommended Posts